e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM)
BYM e-Serbest Meslek Makbuzu ile serbest meslek makbuzlarınızı dijitalleştirerek süreçlerinizi hızlandırın!
BYM e-Serbest Meslek Makbuzu
BYM Yazılım Özel Entegratörlüğünde geliştirilen e-Serbest Meslek Makbuzu, serbest meslek erbaplarının mesleki faaliyetlerini dijitalleştirmesine olanak sağlıyor. Geleneksel “Serbest Meslek Makbuzu” ile aynı hukuki niteliklere sahip olan çözümü, 01.02.2021 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayan ve vergiden muaf olmayan tüm serbest meslek erbaplarının, işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar kullanmaya başlaması zorunludur.
BYM e-SMM Kullanmanın Avantajları
Hızlı Kurulum ve Maliyet Avantajı
e-Serbest Meslek Makbuzu çözümünü, bulut teknolojisinin sağladığı avantajlarla kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni bir sistem, güvenlik ve altyapı oluşturma maliyeti olmadan kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.
Erişim Özgürlüğü
e-Serbest Meslek Makbuzlarınıza istediğiniz zaman istediğiniz yerden erişebilir ve böylece işlerinizi özgürce yönetebilirsiniz.
Hızlı Uyum Yeteneği ile Her Zaman Güncel
Bulut bilişim altyapısı ile e-SMM çözümünüz kesintiye uğramadan sürekli güncelleniyor. Mevzuat değişikliklerine anında adapte olabildiğiniz gibi iş dünyasının dinamikleri gereği eklenen yeni fonksiyonlara da hemen sahip olabiliyorsunuz.
Gelişmiş Veri Güvenliği
Yüksek düzeyde şifreleme ve güvenlik önlemleriyle verileriniz, bulut teknolojisinde her zaman güvenle korunur. e-SMM çözümünü veri kaybı yaşamadan ve siber saldırılara karşı korunarak güvenle kullanırsınız.
BYM e-SMM ile Kazandıklarınız
Hızlı Kurulum
Veri Güvenliği
Yüksek Performans
Rekabet Avantajı
Nitelikli Raporlama
Entegrasyon Kolaylığı
Hızlı Bilgi İletişimi
Gelişmiş İş Süreçleri
BYM Yazılım e-Dönüşüm Çözümleri
e-Fatura
Özel Sistem Entegratörü BYM Yazılım, e-Fatura çözümüyle faturalarınızı dijital ortama taşıyarak hızınızı ve verimliliğinizi artırıyor.
e-Arşiv Fatura
BYM e-Arşiv Fatura, e-fatura mükellefi olmayanlar için keseceğiniz faturalarınızı dijital ortama taşıyarak iş süreçlerinize hız ve verimlilik katıyor.
e-Defter
BYM e-Defter çözümü ile ticari defterlerinizi dijital ortamda kolayca oluşturun ve bulutta güvenle saklayın!
e-İrsaliye
BYM e-İrsaliye çözümü ile sevk irsaliyelerinizi dijital ortamda oluşturarak, sevkiyat süreçlerinizi hızlandırın!
e-SMM
BYM e-Serbest Meslek Makbuzu ile serbest meslek makbuzlarınızı dijitalleştirerek süreçlerinizi hızlandırın!
e-MM
BYM e-Müstahsil Makbuzu, çiftçilerin mesleki faaliyetlerini dijitalleştirmesine olanak sağlıyor.
e-Mutabakat
BYM e-Mutabakat ile cari hesap mutabakatlarını ve BA/BS formlarını dijitalleştirerek işlerinize hız kazandırın!
Sıkça Sorulan Sorular
BYM Yazılım’ın sunduğu çözümler, ürünler ve servislerle ilgili sorularınız mı var? En sık karşılaştığımız soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM), serbest meslek erbaplarının (doktor, avukat, muhasebeci, mimar gibi meslek sahipleri) verdikleri hizmet karşılığında düzenlemek zorunda oldukları makbuzun elektronik ortamda düzenlenen versiyonudur. Geleneksel kâğıt makbuzların yerini alır ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak dijital ortamda oluşturulur, saklanır ve raporlanır.
Kimler e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulaması Kullanmak Zorundadır?
01.02.2021 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayan ve vergiden muaf olmayan tüm serbest meslek erbaplarının, işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasını kullanmaya başlaması zorunludur.
e-Serbest Meslek Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?
509 sıra numarasına sahip Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre e-Serbest Meslek Makbuzunda aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur:
a) Serbest meslek erbabının; adı, soyadı, vergi dairesi, VKN veya TCKN’si, adresi.
b) Müşterinin adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, VKN veya TCKN’si.
c) Belgenin düzenlenme tarihi ile saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı ve belge numarası.
ç) Alınan paranın miktarı (varsa vergi tevkifatı tutarları ve katma değer vergisi tutarları ayrıntılı olarak gösterilecek şekilde).
d) Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod (Başkanlık tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinden yapılan duyuruda belirtilecek tarihten itibaren).
Uygulamasına Geçiş Süresi Ne Zaman?
Serbest meslek erbaplarından;
a) 1/2/2020 tarihi itibarıyla faaliyetine devam etmekte olanların 1/6/2020 tarihine,
b) 1/2/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanların ise işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna, kadar e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlemeleri zorunludur.
e-Serbest Meslek Makbuzunun Özellikleri Nelerdir?
- Kağıt ortamda düzenlenen Serbest Meslek Makbuzuyla aynı hukuki niteliği taşır.
- e-Serbest Meslek Makbuzu kullananlar, hizmeti alan taraf talep ederse kağıt ortamda da serbest meslek makbuzu kesebilir.
- e-Serbest Meslek Makbuzu elektronik ortamda düzenlenir, muhafaza ve ibraz edilir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’na günlük olarak elektronik ortamda raporlanır.
Daha Fazla Bilgi Almak İster Misiniz?
BYM Bulut Servisleri ile işinizi özgürce, güvenle ve yüksek performansta yönetmek için bizimle hemen iletişime geçin!